четвъртък, 18 юли, 2024 година.

Окръжният съд в Търговище не уважи искането на защитата за изменение или отмяна на мярката за неотклонение „задържане под стража“ в по-лека на Х. Х. за ръководене на организирана престъпна група, създадена с цел извършване на престъпления по служба, съобщиха от пресслужбата на институцията.

Както БТА съобщи, на 21 февруари тази година Окръжен съд – Търговище взе мярка за неотклонение „задържане под стража“, по отношение на Х. Х. От задържането му тогава до момента Търговищкият окръжен съд за трети път гледа искане за промяна на мярката за неотклонение.

Задържането му бе за това, че в периода от началото на 2019 г. до датата на привличането му за обвиняем (19.02.2024 г. – бел.ред.) в гр. Омуртаг и на територията на община Омуртаг е ръководил организирана престъпна група, в която участват длъжностни лица, създадена е с користна цел и с цел извършване на престъпления по служба. За участие в групата обвиняеми са синовете на Хасан Х. – кметът на Омуртаг Ешреф Е. и Джефер Е., както и Мехмед М. – заместник-кмет на община Омуртаг.

На днешното заседание, освен досегашните чисто съдебно минало, семейно положение, трудова заетост и съдействие на органите на досъдебното производство, защитата е изложила и данни за влошено здравословно състояние на привлечения като обвиняем. В тази връзка е отбелязано, че провежданото лечение в Специализираната болница за активно лечение за лишени от свобода в София е неефективно и недостатъчно. Изразено е желание за адекватно и навременно лечение от избрани от самия Х. Х. медицински специалисти.

Представителят на държавното обвинение счита искането за промяна или за отмяна на най-тежката мярка за неоснователно. Процесуално-следствените действия продължават, приобщени са нови доказателствени материали и са установени опити за директно въздействие върху свидетели, т. е. опасността Х. Х. да извърши ново престъпление е реална според прокуратурата. Срокът на задържане е малко над четири месеца, което от своя страна е обусловено от фактическата и правна сложност на производството. С тези мотиви прокурорът поиска от съда да не изменя или отменя наложената мярка за процесуална принуда, посочват от Търговищкия окръжен съд.

Съдът прецени молбата за по-лека мярка за неоснователна.

Предположението за съпричастност към деянието все още не е разколебано. Относно срока на задържане, съдът отбеляза, че се касае за наказателно производство с фактическа и правна сложност, което изисква необходимост от събиране на разнообразни доказателства, посредством извършване на множество и разнообразни процесуални действия по разследването, поради което и срокът на задържане на досъдебното производство е допустимо да бъде по-дълъг, поясняват от съда.

По повод здравословното състояние на задържания 61-годишен мъж, е съобразено, че „изпращането на лишени от свобода в лечебни заведения извън местата за лишаване от свобода и извън лечебните заведения по чл. 56 от същата наредба, се осъществява когато в лечебните заведения в местата за лишаване от свобода няма условия за провеждане на необходимото лечение“.

По тези причини съдебният състав прие, че не са налице предпоставки за изменение на взетата от ОСТ първоначална мярка за неотклонение „Задържане под стража“ от месец февруари тази година.

Определението на Окръжен съд – Търговище подлежи на обжалване и протест в тридневен срок пред Апелативен съд – Варна, допълват от ТОС.