събота, 20 април, 2024 година.

За извършени шест телефонни измами на територията на ОД на МВР в морската столица

Ало измамник беше задържан при специализирана полицейска акция, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР във Варна.

На 29 март 2024 г., в резултат на незабавни действия от криминалисти на сектор „Престъпления против собствеността“ при ОДМВР-Варна, със съдействието на служители от сектор „Измами“ при ГДНП и ОДМВР-Русе, на ГКПП-Русе, при опит да напусне страната, е задържан 52- годишен варненец, за когото има събрани данни, че е съпричастно към извършени 6 телефонни измами на територията на ОДМВР Варна за периода от 15.03. до 29.03.2024 г. В нарушителя е намерена голяма сума пари в чуждестранна валута, която е от последната осъществена ало измама на територията на морската столица. Мъжът е конвоиран до Варна за извършване на допълнителни оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия по документиране на престъпната му дейност, информират от варненската полиция.

Работата по случаите продължава под наблюдение на Районната прокуратура.

Извършителите на телефонни измами продължават активно да звънят на стационарни апарати в областния град и селата, като от началото на годината са регистрирани 22 такива престъпления, а от служителите на ОДМВР Варна са предотвратени 29 опита за измами. От началото на годината в дежурните части на полицията са получени 76 сигнала от граждани, че на стационарните им телефони са се обаждали измамници, но те не са се поддали на сценариите (съдействие на полицията за залавяне на измамници и за пострадал близък при ПТП) и са прекъснали комуникацията. Преките извършители на този род престъпления не пребивават на територията на страната и ОДМВР Варна, съвместно със сектор „Измами“ при ГДНП, продължават активно работата по документиране и доказване на осъществяваната цялостна престъпна дейност.