неделя, 21 юли, 2024 година.

Той е обвинен за това, че по хулигански подбуди е причинил средна телесна повреда на младежа

Районната прокуратура в Бургас повдигна обвинение за нанасянето на средна телесна повреда по хулигански подбуди на полицая Христо Петров.

Районната прокуратура в Бургас повдигна обвинение на полицая – охранител

Той е задържан за побой над млад мъж на 1 юли в района на „Кайт бар“ до къмпинг „Градина“.

Срещу него обаче не е повдигнато обвинение, че е участвал в сбиването като длъжностно лице, защото 11 дни след престъплението разследващите органи още не са установили причините за присъствието му на плажа в нощта на Джулай морнинг.

Депутатите изслушват вътрешния министър за побоя над момче на к-г „Градина“
Случаят с битото момче на „Кайт бар“ ще се наблюдава лично от вътрешния министър
Прокуратурата в Бургас обвини полицая Христо Петров за побоя над момче до къмпинг „Градина“

Защо се е стигнало до агресията, при която пострада Валентин Радев, към момента не е ясно. Полицаят Христо Петров се е възползвал от правото си да не дава обяснения, каза административният ръководител на Районната прокуратура в Бургас Мария Маркова:

„При положение, че е предявено обвинение за (действия по) хулигански (подбуди), тоест поведението му е било такова, че е изразил явно неуважение към обществото“.

На въпрос по служебни причини ли е бил там Маркова отговори: „Изискани са справки от съответните длъжностни лица – неговите работодатели, към момента не са постъпили такива, така че не мога да дам категоричен отговор на този въпрос“.

Към момента е установено, че от агресията на обвиняемия е пострадало само едно лице. А какви са причините 11 дни да се забави установяването на извършителя на побоя:

„Описанията на лицето като извършител на престъплението първоначално са били много оскъдни.

„Все още се събират свидетелски показания, установяват се лицата, установява се и в качеството на какъв той е присъствал там“.

От Министерството на вътрешните работи трябва да кажат дали срещу полицая Христо Петров е образувано дисциплинарно производство.

Престъплението е осъществено на 01.07.2024 година в питейно заведение, разположено на територията на Къмпинг „Градина“, общ. Созопол. То е квалифицирано по чл.131, ал.1, т.12, вр, чл.129, ал.2 от НК, се посочва в съобщение от прокуратура в Бургас.

От държавното обвинение посочват още: С оглед гарантиране на обективност, всестранност и пълнота наблюдаващият прокурор от Районна прокуратура – Бургас сам ще осъществи разследването по досъдебното производство, извършвайки лично всички необходими за разкриване на обективната истина действия по разследването и процесуални такива.

Предстои Районна прокуратура-Бургас да внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на обвиняемия.

Днес заради случая беше поискана оставката на вътрешния министър:

От ПП-ДБ искат оставката на Калин Стоянов, обмислят как да действат с втория мандат
Стоянов за исканата му оставка: Опит на политическа формация да използва криминален случай за атака срещу мен