сряда, 21 февруари, 2024 година.

Туристът, починал при лавина в Боровец, е роден през 1988 година и е гражданин на Република Гърция, съобщиха от Областната дирекция на МВР – София след запитване от БТА.

От там посочиха, че тялото е изпратено за аутопсия. По случая е образувано досъдебно производство, което е под надзора на Софийската окръжна прокуратура.

Припомняме, че вчера към 14:10 часа бе подаден сигнал за затрупан от лавина турист в района на Маркуджик 3 в курортен комплекс „Боровец“. Туристът бе намерен около 19:30 часа под сняг с дълбочина около 1,60 см. Затрупаните туристи са били трима, двама от тях са си помогнали да излязат от лавината. По-късно началникът на Планинската спасителна служба в Боровец Ангел Керкелев съобщи, че те сами са предизвикали лавината, като са минали там, където снегът не е бил стабилен.

Другите двама туристи са добре.

От Планинската спасителна служба съветват туристите да спазват зимната маркировка и да използват лавинна екипировка. Температурите в планините са отрицателни. Времето е облачно и тихо. На места има слаб снеговалеж. Във високите части на планините видимостта е намалена и условията за туризъм не са много добри.