понеделник, 15 април, 2024 година.

Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) „Христо Ботев“ АД – Враца увеличи капитала на дружеството на днешното извънредно заседание, след искане на основния акционер – държавата. „След като усвоихме средствата, отпуснати от Министерството на здравеопазването, то си увеличи капитала и вече е собственик на 85 % от акциите на здравното заведение“, обясни пред журналисти изп. директор на болницата д-р Кети Ценова. Останалите акции на дружеството са разпределени между десетте общини в област Враца.

По думите на д-р Ценова капиталът е увеличен с 828 410 лв., които са вложени във видеоендоскопска система в гастроентерологията, доставка и монтаж на две електрохидравлични маси за хирургия и ортопедия, и лампи за тези две операционни, подмяна на две асансьорни уредби и закупуване на дизелови генератори. „Старите бяха и морално, и технически остарели и имаше риск да не сработят при спиране на електрозахранването“, обясни директорът.

На заседанието държавата бе представлявана от председателя на Областния съвет на Българския Червен кръст (БЧК) – Враца д-р Ирена Виденова. От името на Община Враца в гласуването участва зам.-кметът Александър Владимиров, който спази решението на Общинския съвет – Враца и гласува „против“ увеличението на капитала.