четвъртък, 18 юли, 2024 година.

„Зелените патрули“, които ще оперират на територията на Пазарджик и ще се грижат ежедневно за контрола в реално време, започнаха своята работа по-малко от месец след обявяването на мярката. Вече са назначени инспекторите и техният ръководител, които започват ежедневно да следят за сметоизвозването, регламентираното сметоизхвърляне и състоянието на контейнерите, съобщават от Община Пазарджик.

Системният контрол ще гарантира, че счупените контейнери се сменят и отпадъците се извозват навреме, като така се намалява рискът от безконтролно натрупване на боклук. „Зелените патрули“ ще помагат за бързото идентифициране и премахване на нерегламентирани отпадъци, което ще подобри хигиената и естетиката в града. Чрез информационните табели гражданите ще бъдат по-добре информирани за правилата за изхвърляне на отпадъци, което ще насърчи спазването им. Паралелно с това ще започне и поетапното поставяне на камери на стратегически точки, което ще допринесе да се идентифицират нарушителите, за да има постигнат контрол за по-чиста и здравословна среда за всички нас, добавят още от местната администрация.

Припомняме, че за създаването на зелени патрули беше съобщено на пресконференция през месец юни.

Кметът Петър Куленски поясни, че на един патрул ще му бъдат зачислени 100-120 контейнера. Ще се следи за почистване около мястото, има ли нерегламентирани отпадъци.