вторник, 5 март, 2024 година.

Германското икономическо доверие се е подобрило за седми пореден месец през февруари, достигайки 1-годишен максимум, според пазарни експерти, цитирани от ДПА.

Барометърът на Центъра за европейски икономически проучвания Цет Е Ве (ZEW) сочи, че икономическото доверие е нараснало с 4,7 пункта спрямо предходния месец до 19,9 пункта. Това е най-високото равнище от февруари 2023 г.

Анализатори очакваха икономическият индикатор да нарасне средно до 17,3 пункта. За сметка на това оценката за икономическата ситуация е намаляла значително до най-ниското си равнище от юни 2020 г. Съответният индекс се е понижил до -81,7 пункта спрямо -7,3 пункта миналия месец. Прогнозата бе той да намалее умерено до -79 пункта.

„Германската икономика е в лошо положение“, заяви председателят на Цет Е Ве Ахим Вамбах.

Макар и текущата икономическа оценка да се е влошила до най-ниското си равнище от юни 2020 г., очакванията отново са се подобрили.

Повече от две трети от анкетираните смятат, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще намали лихвите през идните шест месеца с оглед на понижаващите се нива на инфлацията. „Икономическите очаквания на Цет Е Ве са положителен сигнал“, заяви Томас Гицел, главен икономист във Фау Пе банк (VP Bank). „Германската икономика може да получи подкрепа отвън. Американската икономика се справя по-добре от очакваното, а ситуацията в Китай също се стабилизира неотдавна“, отбелязва той.