понеделник, 20 май, 2024 година.

АЕЦ „Козлодуй“ ще изтегли внесеното заявление в КЕВР и ще подаде ново с оптимизирани параметри на цената на електрическата енергия за битовите потребители, съобщи служебният министър на енергетиката Владимир Малинов на брифинг в Министерството на енергетиката.

Той каза, че във връзка с цената на електрическата енергия за битовите потребители снощи е провел срещи с ръководството на АЕЦ „Козлодуй“ и на „Българския енергиен холдинг“ ЕАД. Към днешна дата мениджмънтът на АЕЦ „Козлодуй“ е информирал КЕВР, че на база извършен допълнителен анализ от тяхна страна в рамките на следващата седмица, най-вероятно в понеделник, ще изтеглят заявлението си и ще подадат ново с оптимизирани параметри за произведената електрическа енергия от атомната централа, което ще доведе до понижаване на цената за битовите потребители, каза Малинов. Той заяви, че тези оптимизирани разходи по никакъв начин няма да застрашат безаварийното и сигурно функциониране на 5-и и 6-и блок на атомната ни централа.

Малинов каза, че по тази тема вчера е имал среща с премиера Димитър Главчев и с вицепремиера и финансов министър Людмила Петкова, на която са обсъдили възможността на правителството да компенсира натрупания в предходен период дефицит във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“, като добави, че това ще се случи във възможно най-кратки срокове. Министър Малинов обясни, че е получил официално писмо от председателя на УС на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“, адресирано и до КЕВР, за натрупания към настоящия момент дефицит.

Дефицитът е вече над 432 млн. лева и той е натрупан от началото на регулаторния период, който е започнал на 1 юли 2023 г. Прогнозата на ръководството на фонда е, че този дефицит до края на регулаторния период ще достигне над 530 млн. лева, каза Малинов. Той посочи, че в рамките преди произнасянето на КЕВР за определяне на регулираната цена за бита, се очаква правителството да вземе съответните мерки, за да компенсира този дефицит и това да не се отрази върху цената за битовите потребители на електроенергия.