понеделник, 4 март, 2024 година.

Никой не предвиди драстичния спад на цената на електроенергия, изтъква той

„Не изключвам реакторите на АЕЦ „Козлодуй“ да бъдат и 15, и 50 милиарда“, заяви в ефира на БТВ бившият министър на енергетиката Александър Николов. Логиката му бе, че в момента въпросът не е изследван. Той каза това в предаването „Лице в лице“, коментирайки изказване в същото студио на проф. Георги Касчиев. Според Касчиев няма как двата нови реактора в АЕЦ да струват под 35 милиарда долара.

„Уважавам знанията на проф. Касчиев, но хвърлянето на цифри във въздуха е смешно. Когато поне има проект на това как ще бъдат изградени, направи се първична оценка, тогава може да има оценка, която и тогава ще е с 10-15% отклонение най-малко“, продължи бившият министър на енергетиката Александър Николов.

Николов обясни и защо се е стигнало до момент, в който България внася ток. „Румъния и Гърция много успешно успяха да усвоят средствата по ПВУ и Фонда за справедлив преход, инвестираха агресивно в електроразпределителните системи и мощности и цените за производство на електроенергия паднаха значително. Строиха мощности. Никой не предвиди драстичния спад на цената на електроенергия. Когато консумацията намалява, а производството се увеличава драстично, е очевидно, че цената ще пада. Ако не си застраховаш продажбата, това означава, че ще трябва да продаваш на нулева или дори отрицателна цена. Една от грешките е включването на ток от въглищни централи в микса“, коментира той.