понеделник, 15 април, 2024 година.

Подразделението за облачни услуги на „Амазон“ (Amazon) освобождава стотици работни места във физическите си магазини, отделите за технологии, продажби и маркетинг. Това потвърди американският гигант в онлайн търговията, цитиран от Си Ен Би Си.

„Идентифицирахме няколко целеви области на организация, които трябва да рационализираме, за да продължим да фокусираме усилията си върху ключови стратегически области, които според нас ще окажат най-голямо влияние“, заяви в комюникето говорител на „Амазон уеб сървисис“ (Amazon Web Services). „Не взехме лесно тези решения и се ангажираме да подкрепяме служителите посредством прехода им към нови роли и извън „Амазон“.

Печелившото звено на „Амазон“ е отчело забавяне в растежа на печалбите през последните тримесечия, тъй като компаниите са намалили разходите си за облачни услуги на фона на по-високите лихви. Шефовете на „Амазон“ изразиха известен оптимизъм през февруари, когато заявиха, че пазарът е започнал да показва признаци на повторно ускоряване.

„Амазон“ продължава да намалява персонала си след повече от година на масови съкращения. Започвайки в края на 2022 година и продължавайки през 2023 година, „Амазон“ е инициирал най-големите съкращения в историята си, освобождавайки над 27 000 души в почти всички области на компанията.

Служителите в САЩ ще продължат да получават заплатите и бонусите и социалните си придобивки за поне 60 дни, като ще имат право и на пакет обезщетения.