четвъртък, 18 юли, 2024 година.

Азербайджан е изнесъл 6,4 милиарда кубически метра природен газ за Европа през първото полугодие на 2024 г. Това съобщи министърът на енергетиката Парвиз Шахбазов в социалната мрежа „Екс“ (X), предаде азербайджанската държавна новинарска агенция АПА.

За сравнение, през първите шест месеца на 2023 г. износът на газ от Азербайджан за Европа достигна 5,7 млрд. куб. м. Това означава, че през януари – юни 2024 г. износът на азербайджански газ за европейските потребители, сред които и България, расте с над 12 процента на годишна база, сочат изчисления на БТА въз основа на данни на азербайджанското енергийно министерство.

От януари до юни 2024 г. износът на газ от Азербайджан регистрира голямо увеличение, като значителни количества са изпратени и до други ключови пазари – 5 млрд. куб. м газ за Турция и 1,3 млрд. куб. м за Грузия.

„През януари-юни 6,4 млрд. куб. м газ са изнесени за Европа, 5 млрд. куб. м за Турция и 1,3 млрд. куб. м за Грузия. През този период по газопровода ТАНАП на Турция са доставени 2,8 млрд. куб. м газ. За първите шест месеца тази година продажбите на газ в чужбина са се увеличили с около 6 процента спрямо съответния период на миналата година“, написа в „Екс“ министър Шахбазов.