понеделник, 15 април, 2024 година.

Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов и посланикът на Алжир Мехила Месауд проведоха среща, на която обсъдиха двустранните отношения и нови сфери на сътрудничество между двете държави, съобщиха от икономическото министерство.

Двамата разговаряха за възможността през следващата година да се организира 21-ата сесия на Смесения българо-алжирски комитет за икономическо, научно и техническо сътрудничество, чийто домакин следва да бъде България.

По време на срещата министър Богданов и посланик Месауд изразиха задоволство от съществуващите добри отношения между страните. Двамата акцентираха на сериозния ръст в търговията между България и Алжир през последните години и се съгласиха, че съществува потенциал за увеличаване дела на стоките с висока добавена стойност.

Богданов и посланикът на Алжирската демократична и народна република се обединиха около това, че трябва да се търсят нови сектори на сътрудничество, в които български фирми могат да се включат с дейности в Алжир.

Икономическият министър предложи да бъде организирана онлайн среща с представители на автомобилната индустрия, ИТ сектора и сферата на изкуствения интелект, които са сред водещите в страната ни.

В началото на август миналата година дипломатът, цитиран от Българската търговско-промишлена палата (БТПП), заяви на среща с председателя на БТПП Цветан Симеонов, че енергетиката, фармацията, информационните технологии, селското стопанство и машините за преработка на селскостопанската продукция са сектори, към които Алжир проявява интерес за сътрудничество. Провеждане в София на изложение на алжирски стоки също бе обсъдено на срещата тогава.