петък, 24 май, 2024 година.

Потенциални сектори за развитие на двустранното сътрудничество между България и Аржентина са селското стопанство, информационните технологии, минната промишленост – добив на нефт и газ, хранително-вкусова промишленост. Това е посочил новоназначеният посланик на Аржентина в София Алехандро Зотнер Майер на среща с председателя на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов, съобщиха от Палатата на интернет страницата си. Двамата са обсъдили възможностите за активизиране на двустранните търговско-икономически отношения. В срещата, състояла се в БТПП, е участвал и Хуан Игнасио Камио Бавасо, съветник, завеждащ търговско-икономическия отдел към Посолството.

Посланик Зотнер-Майер е информирал за ситуацията в Аржентина след проведените президентски избори през миналата година, като е акцентирал върху планираните икономически реформи. Той е изтъкнал, че Аржентина е един от най-големите производители на селскостопанска продукция и техника, като е информирал, че делегация от аржентински фирми участва в изложението БАТА Агро от 13 – 17 май.

Председателят на БТПП е представил икономическата ситуация в страната, като е откроил макроикономическата стабилност, данъчната система, ниския държавен дълг на България и др. Той е представил дейността на Палатата, нейните регионални структури, участието в международни организации и др. Цветан Симеонов е изразил готовността на Палатата за съдействие на новоназначения посланик на Аржентина по време на мандата му в София.