понеделник, 4 март, 2024 година.

Цената на тока от бъдещите VII и VIII на АЕЦ „Козлодуй“ няма да надхвърли 65 евро за мегаватчас, а построяването на новите мощности се очаква да струва общо до 14 милиарда евро.

Това каза министърът на енергетиката Румен Радев, който подписа заедно с помощник-секретаря по международните въпроси в енергийното министерство на Съединените щати Андрю Лайт споразумение за сътрудничество по проекта за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ и за обмен на технологии и обучение на специалисти.

Колко точно ще струват двата блока на АЕЦ би трябвало да стане ясно в края на март от доклада, който ще изготви американската компания „Уестингхаус“, с чиито реактори ще работят бъдещите мощности.

Енергийният министър Румен Радев посочи:

„Ние гледаме на блокове 7 и 8 в АЕЦ „Козлодуй“ като на държавен проект с наше държавно участие, със самоучастие, което да е в диапазон 25-30% и със заемно финансиране, част от което сме готови да обезпечим със съответните държавни гаранции“.

Все пак министърът конкретизира:

„Ние ще се опитаме кумулативно евентеално в диапазон до 14 млрд. за два блока пълноценно работещи. Аз лично мисля, че можем да слезем под тази цена. При такъв тип разчети бъдещите цени на електроенергията ще сме комфортно под средния микс за Европа. Считам, че този проект няма да доведе до цени, надхвърлящи 65 евро за мегаватчас“.

„Решението на МС е за договорености за фиксирани срокове и фиксирана цена. това ще позволи постигането на оптималната цена“.