четвъртък, 20 юни, 2024 година.

Българска делегация се включи в работата на 39-я конгрес на Европейската пивоварна конвенция, съобщиха от Съюза на пивоварите в България (СПБ).

На най-голямото събитие на сектора, което се проведе в Лил, Франция, в края на май взеха участие над 800 пивовари, учени, доставчици на суровини, политици, маркетолози, медии, дистрибутори, неправителствени организации и любители на бирата от целия свят. Събитието обединява целия спектър на пивопроизводителите – от най-големите до най-малките предприятия, които общо на Стария континент вече са над 11 000.

Производството и продажбите на бира в страните от ЕС осигуряват работна заетост за 2 милиона души. Всяко едно работно място в пивоварните генерира 15 допълнителни работни места по веригата на доставките, търговията, заведенията и туризма. Добавената стойност на индустрията надхвърля 50 милиарда евро, от които 25 на сто се генерират от бирените компании, 25 на сто – от свързаните браншове на доставчиците на суровини и материали и 50 на сто – от продажбите през магазините, заведенията и туризма. Годишно в европейските страни се консумират над 36 милиарда литра бира, от които 1,6 милиарда литра е безалкохолната, пишат от СПБ.

По специална покана на организаторите за първи път като ключов лектор беше поканен представител на Съюза на пивоварите в България. Габриела Попова, собственик и управител на една от независимите малки пивоварни у нас, представи предизвикателствата и възможностите за растеж и успех на малките иновативни бирени компании.

Голям интерес предизвикват и решенията, които разчитат на инструментите на изкуствения интелект (ИИ) за анализ, контрол и подобряване в реално време на най-чувствителните етапи в производството. Учени от Чехия и Германия вече са разработили ИИ приложения, с които могат да контролират запазването на ароматните качества и вкусовата стабилност на различните видове бира при нейното отлежаване и съхраняване. С помощта на ИИ могат да се създават и нови интересни стилове пива със съответните уникални за тях характеристики. Вече възниква цял научен клон, свързан именно с многообразието и нюансите на вкусовите усещания, аромата, цвета и дори възпроизвеждането на мехурчетата в пяната на бирата. И тук тенденцията е за все по-голямото разнообразяване на стиловете, особено при безалкохолните и нискоалкохолните бири, пишат от българската пивоварна индустрия.

Особено важни за бъдещето на бранша са насърчаването на иновациите, подкрепата за производителите на суровини, стимулирането на все по-широко производство на безалкохолни и нискоалкохолни бири. Очакванията за ясно и справедливо общоевропейско законодателство включват също регулациите за етикетиране на пивото и другите алкохолни напитки, приключване на уточненията и публикуване до края на годината на новия Регламент за опаковките и отпадъците от опаковки. Неговото изпълнение означава и въвеждане във всички страни на ЕС на депозитни системи за обратно изкупуване на опаковките от бира и безалкохолни напитки. Това е проект, по който Съюзът на пивоварите в България вече работи в партньорство с МОСВ, с Асоциацията на безалкохолните напитки, сдруженията на търговците, БСК и другите заинтересовани страни.