четвъртък, 18 април, 2024 година.

Работници се очакват предимно от Киргистан, Индия, Непал и Бангладеш

Летният сезон е пред провал поради липса на работници и забавяне на процедурите по достъп на лица от трети страни. Това заяви Павлин Петров – съпредседател на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) пред Novini.bg.

Работници се очакват предимно от Киргистан, Индия, Непал и Бангладеш. Петров се оплака, че всяка година процедурата става все по-сложна, а административният апарат – все по-тромав. За савнение Унгария обработва близо два пъти повече документи за година.

Причината за забавянето е ново изискване на Агенцията по заетостта, според което всички документи на граждани от държави от Хагската конвенция трябва да имат апостил – удостоверение с печат за легализиране. Това нововъведение е причината вече обработени документи да се върнат за преразглеждане.

Според съпредседателя на БАЗ при такива промени процедурата трябва да бъде обяснена на сектора в кратки срокове. Друг проблем, който забелязва, е липсата на комуникация между ведомствата, които отговарят за работниците от трети страни – Агенцията по заетостта, дирекция „Миграция“и Външно министерство. Процесът би се улеснил, ако се създаде електронна система за подаване на документи.

Един проблемен казус, който възниква след приемането ни в Шенген, е за изискването за пръстов отпечатък на влизащия в страната. За тази цел е необходимо да се отиде във визов център на Българи в съответната държава. В Киргистан такъв няма – най-близкият е на 1500 км, което значително забавя и оскъпява процеса, казва още Петров.

Според него бъдещият министър на туризма трябва да има ясно изградена стратегия не само за работниците от трети страни, които засягат основно летния сезон, но и цялостна програма по сектора.