понеделник, 4 март, 2024 година.

Българският шеф готвач Стелиян Ганчев получи две награди от Кулинарната олимпиада в Индия – за хигиена при работа и за прецизност.

Пред Радио София неговият ментор шеф Виктор Светославов обясни, че Кулинарната олимпиада е най-голямото събитие в света за млади готвачи.

„Събират се хора от повече от 50 държави, от всички континенти. Цялото това мероприятие започва преди 10 години. Ние участваме за 5-а година“, каза шеф Светославов.

Той добави, че освен кулинарни умения, част от идеята на олимпиадата е, млади готвачи от различни части на света да създадат контакти, връзки и приятелства. Всички подгрупи са били разделени на пет различни локации.

Българският участник Стелиян Ганчев в момента е студент и довършва стажа си. Шеф Светославов обясни, че му предстои дипломиране и започване на кариера.

„Стелиян се представи много добре, предвид, че подготовката му се случи от късна есен до началото на януари. Част от времето той не беше и физически в България. Предвид ограниченото време, влезе в ТОП 10, нещо, което и преди се е случвало за наш представител, но аз съм горд, защото за първи път аз съм ментор. Съдиите казаха, че ги е „отнесъл“, уточни шеф Виктор Светославов.

В момента Стелиян Ганчев е в Амстердам, където готви в ресторант с две звезди „Мишлен“.

„Реално аз сега си довършвам стажа, след което, най-вероятно, ще остана тук за известно време. В Амстердам има няколко ресторанта със звезди „Мишлен“, два от които с по две звезди, единият е този, в който аз работя“, каза Стелиян Ганчев.

Той обясни и как е протекла Кулинарната олимпиада в Индия.

„В първи кръг имахме да сготвим вегетарианско основно и френски десерт. В първия кръг бях изключително сигурен в рецептата и това, което правя и нещата се случиха. Подготовката беше интензивна“, добави Стелиян Ганчев.

Подробности можете да чуете в звуковия файл на страницата на БНР.