понеделник, 20 май, 2024 година.

Европейската централна банка ги притиска да ускорят напускането си

Две години след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна големите европейски кредитори продължават да управляват мощни, все по-печеливши подразделения в страната, въпреки публичните обещания да ги закрият, предава агенция Bloomberg, цитирана от „Фокус“.

Общият брой на персонала на петте банки от Европейския съюз с най-големи операции в Русия е спаднал само с 3% след инвазията, а печалбите са се утроили, благодарение на големите лихвени проценти, които те получават върху активите си, останали в страната.

Бавното темпо подтикна Европейската централна банка да притисне изоставащите да ускорят напускането си. Едно от притесненията е, че продължаващото присъствие в Русия рискува банките да бъдат изложени на американски санкции и тежки глоби, според човек, запознат с въпроса, пожелал анонимност, тъй като информацията е лична.

Надзорният орган е поискал от всички банки със значителен бизнес в Русия „да ускорят усилията си за намаляване на риска, като определят ясна пътна карта за съкращаване и излизане“ заявява Клаудия Бух, висш служител по надзора на централната банка, пред финансовите министри на еврозоната през май.