четвъртък, 18 юли, 2024 година.

Брутният вътрешен продукт на Великобритания е нараснал с 0,4 на сто през май, което е по-голямо от очакваното увеличение и се дължи на скока в жилищното строителство, предаде Ройтерс. Това се посочва в публикуваните днес официални данни, които се очаква да бъдат приветствани от новото правителство на премиера Киър Стармър.

Анкетираните от Ройтерс икономисти прогнозираха растеж на британската икономика с 0,2 на сто през май.

Данните на Националната статистическа служба (ONS) показват широкообхватно увеличение на икономическото производство в секторите на услугите, промишлеността и строителството, като последният е отчел растеж от 1,9 на сто на месечна основа, тласнат нагоре от жилищното строителство.

През трите месеца до май британската икономика е нараснала с 0,9 на сто, което е най-значителното повишение от трите месеца до януари 2022 г. Икономистите залагаха на растеж от 0,7 на сто.

Централната банка на страната „Банк ъв Ингланд“ (Bank of England) обяви миналия месец, че очаква растеж от 0,5 на сто през второто тримесечие.

„Икономиката е нараснала значително през май, като всички основни сектори са регистрирали растеж“, заяви директорката на икономическата статистика в Националната статистическа служба Лиз МакКион.

„Много търговци на едро и дребно имаха силен месец, бележейки подем след слабия април“, отбеляза тя.