понеделник, 15 април, 2024 година.

В Германия цените, на които производителите предлагат своята продукция, са се понижили през февруари за осми пореден месец. Това сочат данните на федералната статистическа служба „Дестатис“ (Destatis), публикувани днес и цитирани от ДПА.

Германските производствени цени са спаднали с 4,1 на сто на годишна основа (спрямо февруари 2023 г.), след като през януари беше отчетено, че са се понижили с 4,4 на сто. Те намаляват от юли 2023 г. насам, посочва ДПА.

Ако не бъдат отчитани енергийните продукти, цените на производител в Германия през февруари са с 0,8 на сто по-ниски спрямо година по-рано, но с 0,1 на сто по-високи в сравнение с януари 2024 г.

Основен фактор за низходящия тренд при производствените цени на енергийните продукти е поевтиняването на природния газ.

Цените на междинните стоки са спаднали с 3,8 на сто спрямо февруари 2023 г., най-вече заради по-ниската себестойност на металите и на химическите суровини.

На месечна основа (спрямо януари 2024 г.) цените, на които производителите в Германия предлагат своята продукция, са спаднали с 0,4 на сто през миналия месец. Икономистите очакваха те да намалеят с 0,1 на сто.