понеделник, 4 март, 2024 година.

Японският автомобилостроител „Дайхацу“ (Daihatsu) възобнови днес част от производството си в Япония, повече от месец, след като спря всички свои дейности заради скандал с фалшифициране на тестовете за безопасност, предаде Франс прес.

Заводът в Киото е възобновил производството на минивановете „Пробокс“ (Probox) и „Фамилия“ (Familia), заяви пред АФП говорител на „Дайхацу“, подразделение на гиганта „Тойота“ (Toyota).

„Дайхацу“ ще възобнови на 26 февруари производството на 10 други модела, за които японското транспортно министерство потвърди миналата седмица съответствието им с мерките за безопасност.

През декември „Дайхацу“ призна, че е фалшифицирала от поне 1989 година тестовете за безопасност на поне 64 модела, някои от които продавани под марката „Тойота“. Същият месец компанията спря производството си в Япония.

През април „Дайхацу“ призна, че е фалшифицирала резултатите от тестовете за колизия на четири от моделите си, което засяга общо 88 000 превозни средства, произведени в Тайланд и Малайзия между 2022 и 2023 година.

През май автомобилостроителят е преустановил производството в Япония на два модела хибридни превозни средства заради подобни „нередности“, сред които и високопроходимия „Тойота Райз“ (Toyota Raize), произведен под наименованието на компанията майка – „Тойота“.