петък, 24 май, 2024 година.

Деветима души са обвинени във Великобритания в рекламиране на неоторизирани схеми за валутна търговия в „Инстаграм“ (Instagram) в рамките на първата по рода си акция срещу „финфлуенсъри“. Това съобщи днес британската Служба за финансово поведение (FCA), цитирана от Ройтерс.

Според властите 30-годишният Емануел Нуанзе и 33-годишната Холи Тoмпсън са предлагали съвети за продаване и купуване на високорискови ценни книжа в социалната платформа между май 2018 г. и април 2021 г., въпреки че не са имали необходимите разрешителни за това.

След това Нуанзе е платил на Бигс Крис, Джейми Клейтън, Лорън Гуджър, Ребека Кормли, Ясмин Укхлелу, Скот Тимлин и Ева Сапико (всички на възраст между 25 и 37 години) да промотират акаунта в „Инстаграм“ пред последователите си – общо 4,5 милиона.

Нуанзе е обвинен в управление на неодобрена от властите инвестиционна схема и разпространение на неоторизирани финансови реклами, което е наказуемо с глоба и до две години затвор. Останалите също могат да получат глоба и до две години затвор по обвинение в разпространение на неоторизирани комуникации за финансови промоции.

„Финфлуенсърите“ ще се изправят пред съда на 13 юни.