четвъртък, 18 април, 2024 година.

Мнозинството от германските бизнес ръководители ценят Европейския съюз заради политическата стабилност и достъпа до пазара, които той осигурява, но смятат, че ЕС загубил привлекателността си като място за правене на бизнес заради прекомерната бюрокрация, според ново проучване на Индустриалната и търговска камара на Германия (DIHK), цитиран от Блумбърг и Ройтерс.

В същото време те подчертават, че конкурентоспособността на европейската икономика трябва спешно да бъде засилена след европейските избори, тъй като смятат, че тя е застрашена.

Около 56% от анкетираните 3000 германски фирми сигнализираха, че конкурентоспособността на ЕС като място за бизнес се е влошила през последните пет години, докато едва 7% виждат подобрение.

„Въпреки фундаментално благоприятната си стартова позиция, Европа е застрашена да загуби позиции в международната конкуренция. Тази тенденция трябва да бъде спряна незабавно“, каза управляващият директор на DIHK Мартин Ванслебен.

Промишлените компании имат особено негативно мнение, като 2/3 от анкетираните посочват, че бизнес условията са се влошили през последните години, позовавайки се на нарастващите разходи главно поради високите цени на енергията. Прекомерната бюрокрация и търговските бариери са допълнителни фактори зад неблагоприятната им оценка.

Ванслебен посочи, че Зелената сделка на ЕС е твърде бюрократична. „Бюрокрацията трябва да бъде намалена, а не увеличена, така че компаниите да имат повече ресурси за благоприятна за климата реорганизация на своите бизнес дейности“, каза той.

95% от анкетираните компании посочват, че намаляването на бюрокрацията трябва да бъде приоритет. Около 68% от компаниите пък се надяват на сигурно и достъпно енергоснабдяване като втори фокус на бъдещата политика на ЕС.

Ефективната защита срещу кибератаки става все по-важна, като тя е посочена като желан приоритет от 52% от компаниите.

Фирменият барометър на DIHK за европейските избори през 2024 г. показва, че компаниите оценяват положително постиженията на ЕС като политическа стабилност (82% от анкетираните компании), стабилна валута (76%), единни норми и стандарти на ЕС (68%), достъп до европейските пазари ( 66%).

„Трябва да видим коя част от бюрокрацията може да бъде премахната и да станем по-бързи в това“, заяви ден по-рано Франциска Брантнер, заместник-министър на икономиката на Германия, попитана как да направим Европа по-конкурентоспособна.

Говорейки на събитие в Берлин, организирано от Германската индустриална асоциация BDI, тя добави, че „имаме единен пазар, който все още не е достатъчно добър и следващата Европейска комисия трябва да се заеме с тази интеграция“.