събота, 18 май, 2024 година.

Германският държавен жп оператор „Дойче бан“ (Deutsche Bahn) планира в близко бъдеще да започне да инсталира прозрачни шумоизолиращи прегради в градовете и селата, през които преминават жп линиите, предаде ДПА.

Така пътниците във влаковете ще имат възможност да се наслаждават на гледките край линиите, а на живеещите в близост няма да се налага да съжителстват със сиви стени край пътищата си, посочват от „Дойче бан“.

Прозрачните стени намаляват шума от преминаващите влакове с до 37 децибела. Първите нови заграждения ще бъдат поставени в района на Хамбург още тази година.

„С новите прозрачни шумоизолиращи бариери на местните власти повече няма да се налага да избират между функционалност и външен вид“, заяви Бертолд Хубер, член на изпълнителния съвет за жн инфраструктура.

Засега остава неясно къде и доколко ще се ползват новите стени, тъй като не се предвижда съществуващите да бъдат премахвани. Прозрачните стени са по-скъпи, тъй като производството им е по-сложнo. Те са разработени от италианската компания „Фононис вайбс“ (Phononic Vibes) и от подразделението на „Дойче бан“ „Банбау груп“ (Bahnbau Group).