четвъртък, 18 април, 2024 година.

Представителите на Европейската централна банка са все по-уверени, че инфлацията се връща към целевото ниво от 2%, а аргументите за намаляване на лихвените проценти се засилват, показват протоколите от последното заседание на ЕЦБ на 6-7 март, съобщава Ройтерс.

В началото на март ЕЦБ запази водещите си лихви на рекордно високи нива, но започна предпазливо да полага основите за тяхното намаляване през юни, твърдейки, че банката е постигнала добър напредък по отношение на намаляването на инфлацията, дори ако рисковете, идващи от растежа на заплатите, остават обезпокоителни.

ЕЦБ запази лихвите непроменени на четвърто поредно заседание

„Членовете на ЕЦБ изразиха повишена увереност, че инфлацията е на път да спадне устойчиво и своевременно до целта от 2%. Въпреки че беше разумно да се изчакат постъпващите данни и доказателства, аргументите за обмисляне на намаления на лихвите се засилиха“, показва стенограмата от мартенското заседание на централната банка.

От това последно заседание насам данните показват по-нататъшен спад на инфлацията и умереност в повишението на заплащането на труда, докато индикаторите за икономическия растеж предполагат, че може да има умерено възстановяване.

Рязко понижение на инфлацията в еврозоната през март до 2,4%

Следващата среща на ЕЦБ е на 11-ти април и нейните членове вероятно ще запазят очакванията си за намаляване на лихвените проценти през юни, особено след като мнозина от тях вече подкрепиха подобен ход.

Но е малко вероятно те да се ангажират с последващи ходове (сери понижения на лихвите), въпреки че участниците на финансовите пазари залагат на сумарно понижение на лихвите с 88 базисни пункта до края на 2024 г., което се равнява на три или четири съкращения с по 25 базисни пункта.

Основна несигурност е дали Федералният резерв на САЩ също ще започне да намалява лихвите това лято, като заседанието на Фед през юни е след срещата на ЕЦБ.

Въпреки че ЕЦБ може да се справи сама, различия в лихвената политиката с тази на Фед може да отслабят еврото спрямо долара и да накарат някои инвеститори да преместят портфейлни инвестиции през Атлантическия океан, отслабвайки въздействието на съкращенията на ЕЦБ.

Икономиката на еврозоната обаче, която сега е в шестото си поредно тримесечие близо до стагнация, изостава от повечето други икономики и инфлацията също очевидно се връща към целевото ниво, подкрепяйки аргументите за по-ниски лихви.