петък, 24 май, 2024 година.

Икономиката на ЕС и в частност на еврозоната ще нарасне слабо през настоящата година преди да се ускори догодина, а инфлацията ще отслабне по-бързо от очакваното, показват „Пролетните икономически прогнози“ на Европейската комисия, оповестени днес.

ЕК продължава да очаква, че брутният вътрешен продукт на еврозоната ще нарасне с 0,8% през тази година – без промяна спрямо зимната прогноза, обявена през февруари. Комисията леко повиши прогнозата си за растежа в целия ЕС през 2024 г. до 1,0% от 0,9%, но очаква малко по-сдържано ускоряване на икономическата експанзия през 2025 г. до ,4% в еврозоната и до 1,6% в ЕС, след като в зимния доклад очакваше растеж догодина съответно с 1,5% и с 1,7 на сто.

„Очакваме постепенно ускоряване на растежа през тази и следващата година, тъй като частното потребление е подкрепено от намаляващата инфлация, възстановяването на покупателната способност и продължаващия растеж на заетостта“, заяви еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони.

ЕК обаче предупреди, че несигурността и рисковете от спад са се увеличили допълнително през последните месеци поради развитието на продължаващата война на Русия срещу Украйна и конфликта в Близкия изток.

В същото време ЕК понижи прогнозите си за инфлацията, като вече очаква тя да се забави в еврозоната през настоящата година до 2,5% и до 2,1% през 2025 г. (при предишна оценка за понижение съответно до 2,7% и до 2,2%). За целия ЕС се очаква инфлация през 2024 г. от 2,7% (под предишна прогноза за 3%) и от 2,2% догодина (под февруарска прогноза за инфлация от 2,5%).

Скоростта на намаляване на инфлацията също е обект на несигурност, предупреди Комисията.

„Намаляването на инфлацията може да бъде по-бавно от прогнозираното, което вероятно ще накара централните банки в ЕС да забавят намаляването на лихвените проценти, докато няма стабилно намаляване на инфлацията в услугите“, отбеляза ЕК.

„Освен това някои държави членки могат да приемат допълнителни мерки за фискална консолидация в своите бюджети за 2025 г., които понастоящем не са включени в тази прогноза и които могат да повлияе на икономическия растеж през следващата година“, се казва още в последните макроикономически прогнози на Комисията.

Пролетни макроикономически прогнози на ЕК