събота, 18 май, 2024 година.

Социалните мрежи „Фейсбук“ (Facebook) и „Инстаграм“ (Instagram), които са собственост на американската корпорация „Мета“ (Meta), ще бъдат разследвани от Европейската комисия за потенциални нарушения на правилата за онлайн съдържание, свързани с безопасността на децата. Това съобщиха днес Ройтерс и ДПА, позовавайки се на изявление на ЕК.

От технологичните компании се изисква да направят повече, за да се справят с незаконното и вредно съдържание на своите платформи съгласно Закона за цифровите услуги (Digital Services Act – DSA) на ЕС, който влезе в сила миналата година.

ЕК заяви, че е решила да започне задълбочено разследване на „Фейсбук“ и „Инстаграм“ заради опасения, че те не са адресирали адекватно рисковете за децата. „Мета“ представи доклад, оценяващ подобни рискове, през септември 2023 г.

„Комисията е загрижена, че системите както на „Фейсбук“, така и на „Инстаграм“, включително техните алгоритми, могат да стимулират поведенчески зависимости при децата, както и да създадат така наречените „ефекти на заешка дупка“, се казва в изявление на изпълнителната власт на ЕС.

„Освен това Комисията е загрижена и относно методите за гарантиране на възрастта и проверка, въведени от „Мета“, обясняват от ЕК. Притесненията на регулаторите са свързани с достъпа на деца до неподходящо съдържание.

Компанията „Мета“ вече е на прицела на ЕС заради дезинформация, свързана с изборите, ключов въпрос преди изборите за Европейски парламент през идния месец.

Установяване на нарушения на Закона за цифровите услуги могат да доведат до глоби до 6 процента от годишния глобален оборот на съответната компания.