вторник, 16 юли, 2024 година.

„Епъл“ (Apple) ще отвори системата си за мобилни плащания за конкурентите, съобщи днес антитръстовият регулатор, цитиран от Ройтерс, слагайки по този начин край на продължилото четири години разследване, което можеше да прерасне в глоба за производителя на „айФони“(iPhones).

Решението на „Епъл“ да уреди антитръстовото разследване в ЕС е рядък ход от страна на компанията, която се противопостави на надзорния орган на ЕС за конкуренцията, проверяващ бизнес практиките й. Понастоящем тя е обект на три разследвания по силата на Закона за дигиталните пазари.

ЕК, която следи за спазването на антимонополното законодателство в ЕС, обяви, че офертата на „Епъл“ ще е валидна за 10 години. Над 3000 банки и други платежни институции в Европа предлагат офертата „Епъл пей“ (Apple Pay).

„Отсега нататък конкурентите ще могат ефективно да се конкурират с „Епъл Пей“ за мобилни плащания с „айФон“ в магазините. Така потребителите ще имат по-широка гама от безопасни и иновативни мобилни портфейли, от които да избират“, заяви еврокомисарката по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Технологията „tap and go“ на „Епъл“, наречена комуникация в близко поле (NFC), позволява безконтактни плащания с мобилни портфейли. Сега компанията ще позволи на разработчиците да имат технологията, за да изградят приложения за плащане за конкурентни доставчици на мобилни услуги.

„Епъл“ обяви, че предложението ще даде на европейските разработчици опция за активиране на плащания за ключове за кола, корпоративни баджове, ключове за дома, ключове за хотели, награди за лоялни търговци и билети за събития от техните приложения за айОуЕс (iOS).

Органът за защита на конкуренцията на ЕС глоби преди две години „Епъл“, че възпрепятства конкуренцията на мобилния си портфейл, блокирайки разработчиците на конкурентни приложения от достъп до технологията комуникация в близко поле .

Компанията предложи през януари да уреди случая, което би предотвратило глоба и установяване на нарушение.

„Епъл“ беше глобен с 1,84 милиарда евро през март, което е първата антитръстова глоба в ЕС за осуетяване на конкуренцията от „Спотифай“ (Spotify) и други конкуренти за стрийминг на музика, чрез ограничения на достъпа до „Еп Стор“ (App Store).