вторник, 5 март, 2024 година.

Българският еврокомисар Илиана Иванова, която отговаря за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, и британският министър по въпросите на науката, иновациите и технологиите Мишел Донелан се срещнаха днес с изявени представители на научноизследователския и на бизнес сектора във Великобритания, предаде ДПА.

На срещата, която се проведе в Британското кралско научно дружество в Лондон, те отправиха призив към представителите на британските научни и бизнес среди да се възползват максимално от финансирането по научноизследователската програма на Европейския съюз „Хоризонт Европа“.

Илиана Иванова и Мишел Донелан призовават британските представители да кандидатстват за безвъзмездни средства от програмата и съвместно с колегите си от ЕС да използват възможностите, които осигурява „Хоризонт Европа“.

„Моето послание към британските изследователи и представители на иновативния бизнес е просто и ясно: „Кандидатствайте!“, заяви българският еврокомисар.

„Хиляди (британски учени и предприемачи – бел. ред.) вече постигнаха успехи, обединявайки сили с европейските си партньори. Това доведе до научни постижения, подпомогнати бяха академични кариери и бизнес растежа (на компании – бал. ред.)“, посочва Илиана Иванова.

Средната стойност на безвъзмездните средства, които може да получат по програмата британските компании, е 450 000 бр. лири, отбелязва ДПА.