четвъртък, 20 юни, 2024 година.

Финансовите министри на Германия и Украйна подписаха съвместна декларация за намерение в подкрепа на усилията по възстановяването на страната след края на войната, поведена от Русия, предаде Ройтерс.

„Няма да ограничаваме формите на подкрепа за Украйна, от които тя се нуждае, за да спечели войната“, заяви германският финансов министър Кристиан Линднер. „Искаме да допринесем сега, за да може Украйна да положи основите на бъдещия си растеж посредством възстановяване“.

Не става дума само за финансов ресурс, но и за създаване на институционален капацитет в подкрепа на частните компании в Украйна и на инвестициите, допълни Линднер.

Финансовото ведомство е натоварило германската банка за развитие Ке еф Ве (KfW) да направи оценка на осъществимостта на проект, включващ финансови консултации в подкрепа на министерството на финансите на Украйна. Проектът трябва да подкрепи Фонда за бизнес развитие, за да се превърне той в независима държавна финансова институция, фокусирана върху малките и средни предприятия в Украйна.