Фондацията за биоземеделие „Биоселена“ организира посещение във фермата „100 процента БИО“ на 15 април, където ще покаже точно действащ пример за качествена продукция, енергийна ефективност и кръгова икономика, съобщиха от организацията.
Събитието ще се проведе от 11:00 до 13:00 часа и в него могат да се включат всички, които искат да се запознаят с опита на фермата. Тя се намира в близост до Кюстендил.
Желаещите да се включат трябва да се запишат предварително, като се обадят на телефон 0884 29 66 19.
Компанията „100 процента БИО“ е основана през 2014 г. с цел да задоволи търсенето на висококачествени биологични продукти на българския и международен пазар. На над 800 декара се отглеждат ябълки, череши, сливи, малини, арония и орехи.
През 2022 г. отваря врати цех за сокове с капацитет 1000 тона годишно. Неговата реализация се налага, тъй като в биологичното овощарството има плодове с недобър търговски вид за пресен пазар и в повечето случаи биват продавани на изключително занижени цени, които дори не покриват производствените разходи. Така фирмата освен своите собствени плодове изкупува биологично сертифицирани суровини и от други биопроизводители, така че да се запълни капацитета на предприятието, когато се налага. Предлаганите продукти са без захар, консерванти и други добавки. Продуктите на компанията може да се намерят под марката „Frumbaya“.
В процес на изграждане е и цех за сушене и замразяване на плодове и зеленчуци също с капацитет 1000 тона годишно.
Освен биологично производство фирмата прилага и иновативни методи за енергийна ефективност и кръгова икономика.
Към цеха има изградена фотоволтаична система за производство на ток, която работи от година и половина. Консумацията е основно през деня, когато се ползва слънчевата енергия. Когато се налага консумация през нощта, се използва софтуер за минимална поддръжка на температурите.
За производството на сокове се използват панели от 80 киловата без батерии, като остатъкът се продава. В цеха за сушене и замразяване се инсталира мощност от 225 кв., която предстои да влезе в експлоатация.
Собствениците на фирмата се стремят да сведат до минимум и генерираните отпадъци при производството, така че да се намали в максимална степен отпечатъкът върху природата. За целта е изградена система за компостиране на растителните остатъци. В овощните градини се прилагат технологии за минимално използване на вода за напояване.
Планира се в бъдеще остатъкът от производството на сокове да се преработи на мармалад, така че едва 2 процента ще бъде генериран краен отпадък, който ще се компостира с изрязаните клони, листа и други растителни остатъци от обработката на овощните градини.
Събитието се организира по проект „Мерки за енергийна ефективност и кръгова икономика за микро предприятия от хранителния сектор в България“, изпълняван от „Биоселена“ и норвежката неправителствена организация „Norges vel“ с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм.