понеделник, 22 юли, 2024 година.

Франция трябва да спести 25 милиарда евро през 2024 г., или 5 милиарда повече от първоначално заложеното, за да възстанови публичните си финанси. Това обяви френският министър на икономиката и финансите Брюно Льо Мер, цитиран от Франс прес.

Той ще подпише „днес писмо, уведомяващо всички министерства за техния таван на разходите“, което „ще отбележи намаление на разходите за всички министерства от 5 милиарда евро в сравнение с първоначалния закон за финансите“, каза той пред репортери.

Досега Франция имаше за цел икономия през 2024 г. в размер на 20 милиарда евро, 15 от които вече са спестени, според Льо Мер.

С 5 милиарда по-малко ще трябва да похарчат министерствата тази година, местните власти ще трябва да икономисат 2 милиарда евро, а други 3 милиарда евро трябва да бъдат осигурени чрез по-ефективно облагане на енергийните компании, обясни френският финансов министър.

„Моя отговорност е да поддържам целта от 5,1 процента дефицит на публичните финанси през 2024 г.“, обясни Льо Мер, припомняйки целта за дефицит, поставена от правителството през пролетта.