Намаляването на потреблението на бира в световен мащаб вреди на германските производители на хмел, които са изправени пред по-ниски цени и възможно затваряне на ферми на фона на спад в търсенето на горчивата култура, предаде ДПА.
Силната реколта от хмел през 2024 г. означава, че Германия си е върнала короната като най-големият производител на хмел в света, но цените на културата са спаднали. Според Германската асоциация на хмелната индустрия 2024 г. е 11-ата поредна година, в която е произведен повече хмел от необходимото.
Алфа киселината, естествен компонент на хмела, придава на бирата горчивия вкус. В допълнение към добавянето на вкус и аромати, в историята хмелът се е използвал при варенето на бира като естествен консервант, който помага за предотвратяване на развалянето й.
Дългосрочните договори с пивоварни, които купуват около 99 на сто от хмела, отглеждан в Германия, са помогнали за компенсиране на проблемите на фермерите. Но когато тези договори започнат да изтичат през следващите няколко години, производителите на хмел могат да се сблъскат с допълнителни проблеми.
Хубавото време помогна за увеличаване на реколтата от хмел в Германия през 2024 г., която достигна 46 536 тона.
Много пивоварни вече са поръчали повече хмел, отколкото могат да преработят, като някои забавят или отменят покупките от своите квоти, според Адолф Шапфл, президент на Асоциацията на германските производители на хмел.
„В някои случаи цените са спаднали с 90 процента през последните две години. Това прави невъзможно икономически отглеждането на хмел, в резултат на което много семейства ще фалират“, посочи Шапфл.
В САЩ, където тенденцията към силно охмелени горчиви занаятчийски бири стимулира търсенето на културата в продължение на няколко години, променящите се потребителски вкусове засегнаха и производителите на хмел.
По-меките бири с по-малко хмел вече набират популярност и площите в САЩ са намалели с 18,5 на сто за една година, като през 2024 г. са събрани малко под 40 000 тона хмел.
Хиляди акра хмелни градини могат да бъдат изчистени в Германия през следващите години, тъй като търсенето намалява, според председателя на Германската асоциация на хмелната индустрия Паскал Пируе.
„Може да се очаква, че след реколтите през 2025 г. и 2026 г. също ще има значителен спад в площите и затваряне на ферми в Европа“, заяви Пируе на търговския панаир на бирената индустрия BrauBeviale в Нюрнберг.
Неговите очаквания са от 2000 до 3000 хектара от общо 20 000 хектара площи с хмел в Германия да бъдат загубени. В световен мащаб Пируе вижда потенциал за корекция на от 5000 до 10 000 хектара.
Очаква се изменението на климата да усложни проблемите, пред които са изправени производителите на хмел.
Адолф Шапфл, президент на Асоциацията на германските производители на хмел, каза, че производителите ще трябва да променят сортовото си портфолио в бъдеще поради по-високите температури и по-малкото валежи.
Недостигът на вода е основен потенциален проблем за хмелните градини и няколко пилотни проекта са в ход в централните части на Германия за отглеждане на хмел – Халертау и Спалт, за съхраняване на излишната повърхностна вода за лятно напояване.