петък, 24 май, 2024 година.

Бюджетната авиокомпания „Изиджет“ (Easyjet) обяви, че главният ѝ изпълнителен директор Йохан Лундгрен ще се оттегли през 2025 г. след седем години начело, предаде ДПА. Това става на фона на нови данни за загуби претърпени от команията за полугодието, предаде ДПА.

От авиопревозвача посочиха, че Лундгрен, който стана главен изпълнителен директор през декември 2017 г., ще напусне в началото на следващата година и ще бъде наследен от главния финансов директор Кентън Джарвис, който е в компанията от февруари 2021 г.

Подробности за планираната промяна на върха съвпаднаха с отчетените загуби от 350 милиона британски лири (443,7 милиона долара) за шестте месеца до 31 март, преди плащането на данъци. Загубите са по-ниски от обявените 411 милиона британски лири преди година. За цялата година компанията обяви, че очаква положителен финансов резултат.

„Съжаляваме, че Йохан ще се пенсионира, заяви председателят на борда на директорите на „Изиджет“ Стивън Хестър.

„Лундгрен свърши отлична работа като наш главен изпълнителен директор, водейки компанията през огромните предизвикателства на периода на КОВИД-19 и създавайки ясна стратегия и силен план за изпълнение“.

Хестър добави, че бъдещият главен изпълнителен директор Кентън Джарвис е „впечатлил, откакто се е присъединил към „Изиджет“ през 2021 г., и е напълно отдаден за подобряването на компанията“.

Лундгрен добави, че: „Все още има важни неща за постигане през остатъка от годината, но когато дойде времето, ще напусна „Изиджет“ с чувство на лоялност и гордост от постигнатия напредък и потенциала, който компанията има за бъдещето. “

Данните на „Изиджет“ за полугодието показват подобряване на финансовото състояние, въпреки загубите в размер на 40 милиона британски лири поради войната между Израел и „Хамас“, при която полетите до Израел и Йордания бяха спрени, както и намаленото търсене на пътувания до Египет от началото на конфликта през октомври.

Ранният Великден помогна да се компенсира посоченото негсативно въздействие през първата половина на годината.

„Изиджет“ отчете междинни печалби преди облагане с данъци в своето подразделение за пакетни почивки повече от три пъти до 31 милиона британски лири и прогнозира печалбите за цялата година да нараснат с около 40 на сто до над 170 милиона британски лири.

През първото полугодие авиокомпанията разшири програмата си за полети с 12 на сто и превози с 11 на сто повече пътници до 36,7 милиона пасажери.

От авиопревозвача заявиха, че „освен спирането на полетите в отговор на конфликта в Близкия изток, прекъсванията през първата половина на тази година са значително подобрени в сравнение със същия период на 2023 г., когато се наблюдаваха стачки, засягащи контрола на въздушното движение и други полетни услуги .“

„Изиджет“ отбеляза още, че резервациите са налице за летния сезон, като са продадени около 77 на сто от билетите за третото тримесечие на годината и около 39 сто от тези в пиковия период.

Заявява се още, че разходите за гориво са се увеличили с 18 на сто през полугодието до 914 милиона британски лири и че „цената на реактивното гориво остава висока поради глобалното търсене и нестабилността на доставките поради геополитически събития“.