вторник, 23 април, 2024 година.

Горната камара на парламента на Нидерландия (Първата камара) отложи гласуването на законодателство, касаещо евентуалното затваряне завинаги на газовото находище в Гронинген заради чести земетресения в региона, свързани с експлоатацията му. Парламентарното мнозинство призова за повече гаранции за енергийната сигурност на страната, предаде Ройтерс.

Необичайно силно земетресение в региона през 2018 г. накара правителството да реши бързо да прекрати цялото производство на газ.

Добивът от находището, някога едно от най-големите на природен газ в Европа, беше ограничен до минимума, необходим за поддържането му в експлоатация (около 3 милиарда кубически метра годишно) през октомври миналата година, за да се ограничат сеизмичните рискове за региона.

Газовото находище беше достъпно за ограничен добив заради рязкото застудяване през последните месеци, но нидерландското правителство предложи законопроект, в който е залегнало цялостното затваряне на находището до 1 октомври 2024 г.

Законодателството беше подкрепено от Долната камара (Втората камара) на парламента миналия месец, но няколко фракции в Горната камара днес обявиха, че се нуждаят от повече гаранции, че законът няма да застраши сигурността на доставките на газ в Нидерландия.

Сред онези, които поискаха отлагане на вота, бяха три от четирите партии, които в момента се опитват да съставят ново правителство, включително националистическата „Партия на свободата“ (PVV), която спечели изборите през ноември 2023 г., и дясноцентристката Народна партия за свобода и демокрация (VVD), водена от Марк Рюте.

Ако законодателството не бъде прието производството на газ може евентуално да бъде възобновено.