понеделник, 20 май, 2024 година.

Японският автомобилостроител „Хонда“ (Honda) обяви намерения да инвестира 65 млрд. долара (10 трлн. йени) до фискалната 2031 г. в доставката на електромобили на световния пазар, включително в САЩ и Китай, предаде Асошиейтед прес.

До 2030 г. електромобили с батерии и горивни клетки трябва да съставляват до 40 процента от световните продажби на „Хонда“, като концернът ще разполага с глобален производствен капацитет от над 2 милиона електромобила, посочи компанията.

Ключова част от стратегията на „Хонда“ в областта на електрическата мобилност заема т. нар. „Серия нула“ – напълно нова серия, разработена от нулата, посочи главният изпълнителен директор на компанията Тошихиро Мибе. „Серия нула“ ще бъде представена в Северна Америка през 2026 г., след което и в целия свят. До 2030 г. ще бъдат пуснати седем модела. В Китай „Хонда“ ще представи 10 електрически модела до 2027 г., като до 2035 г. 100 процента от продажбите на компанията на китайския пазар ще бъдат на електрически модели.

Друг водещ японски автомобилостроител – „Тойота“, също засилва присъствието си в електрическия сегмент, провеждайки тестове на представянето на новия електрически пикап „Хилукс“ (Hilux) в различни условия. Компанията се готви да започне масово производство на превозното средство в Тайланд до края на 2025 г., предаде Ройтерс.

Пикапите съставляват повече от половината от общите продажби на автомобили в Тайланд – ключов пазар на „Тойота“, който е наводнен от китайските производители на електрически превозни средства и където японският автомобилен гигант има голяма производствена база.