петък, 24 май, 2024 година.

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова подписа нови 57 споразумения за финансиране на обекти със средства от бюджета по Инвестиционната програма за общински проекти, съобщиха от ведомството. Тя беше приета от Народното събрание в края на 2023 г. като част от Закона за държавния бюджет. Сключените споразумения са на обща стойност 122,1 млн. лв. Средствата ще бъдат вложени в обновяване на общинска инфраструктура на 29 общини.

Всички проекти в Инвестиционната програма са важни за общините и регионите. Те ще ги направят по-привлекателни за хората, подчерта министър Коритарова пред кметовете и общинските служители. Множеството обекти за реконструкция на водоснабдителна и водопроводна мрежа, общински пътища и улици ще подобрят условията за живот на хората в населените места, каза още Виолета Коритарова. Тя пожела на кметовете успешно да изпълнят обектите и ги увери, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще продължи да бъде техен партньор.

Готовите споразумения се подписват периодично, отбеляза министърът и допълни, че проектните предложения не се класират от МРРБ, а са заложени в държавния бюджет.

Регионалният министър напомни на кметовете, че имат право да поискат аванс за изпълнението на обектите, но за да могат да го използват е необходимо условието да е заложено в сключените от тях договори с избраните изпълнители на строително-монтажни работи.

Общините, с които бяха подписани споразуменията, са: Айтос, Алфатар, Белослав, Борино, Брацигово, Бургас, Велико Търново, Главиница, Гърмен, Девня, Доспат, Карлово, Любимец, Марица, Никопол, Павел Баня, Разлог, Родопи, Тервел, Тунджа, Стрелча, Стамболово, Сунгурларе, Провадия, Угърчин, Ценово, Червен бряг, Чипровци и Ямбол.

Министър Коритарова започна подписването на споразумения за финансиране на обекти със средства от държавния бюджет по Инвестиционната програма за общински проекти на 23 април, съобщиха тогава от ведомството, като уточни, че предстои да бъдат сключени над 80 споразумения с 37 общини. Обектите, които ще се финансират чрез тях, са на обща приблизителна стойност 36 000 000 лв.

В МРРБ от януари до 10 април са постъпили 1302 заявления за проектно финансиране на общински проекти по програмата за капиталови инвестиции, като към десети април са подписани 723 споразумения на обща стойност над 1,9 млрд. лева. Това каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова по време на изслушване в парламента за изпълнението на Инвестиционната програма за общински проекти по държавния бюджет за 2024 г. в средата на април. Към момента се разглеждат около 200 от постъпилите заявления, съобразно реда им на постъпването в Министерството и за над 50 от тях, които отговарят на всички изисквания, предстои подготвяне и подписване на споразумения, допълни тогава тя.