четвъртък, 18 юли, 2024 година.

Испанският министър на икономиката Карлос Куерпо заяви, че назначението на управител на централната банка на Испания може да не се случи навреме, за да може новият гуверньор да представлява страната на следващата среща по определяне на паричната политика на Европейската централна банка на 18 юли, предаде Ройтерс.

Заместник-управителят Маргарита Делгадо, която няма право на глас на срещата на ЕЦБ, ще присъства на заседанието, ако испанското правителство не е взело решение кой да назначи начело на Централната банка на Испания, каза Куерпо пред репортери.

В края на миналия месец министърът съобщи, че новоназначеният нов управник на банката ще присъства на срещата на ЕЦБ на 18 юли.

Испанското правителство в момента преговаря с опозиционната консервативна Народна партия за назначаване на управител и заместник-управител на централната банка. Разговорите са част от по-широки преговори, които включват назначения на много висши държавни длъжности, като например председател на антитръстовия орган на страната.

Министър Куерпо отказа да коментира как вървят преговорите и кои са потенциалните кандидати за управител на испанската централна банка.

Мандатът на предишния шеф на централната банка Пабло Ернандес де Кос изтече миналия месец, а мандатът на заместник-управителя Маргарита Делгадо трябва да изтече през септември.