понеделник, 15 април, 2024 година.

Как новите технологии ще променят света и настоящите и бъдещите поколения ще бъде обсъдено на форум, част от инициативата „Преди утрешния ден – Homo Futuro“, организирана от сп. BGlobal, съобщиха организаторите.

Форумът ще се проведе на 27 март в „Интер Експо Център“ в София.

Сред другите теми, които ще бъдат дискутирани в четвъртото издание на форума, са каква е перспективата пред различните области от икономиката и живота на хората с развитието на изкуствения интелект, дигитализацията и свързаността, храните, начина на живот, производството, образованието, медицината, екологията, космонавтиката.

Организаторите посочват, че цел на инициативата „Преди утрешния ден“ е да се въвлекат все повече хора в разговора за бъдещето и той да се превърне в национален с убеждението, че това е начинът да се подготвим за него.

Първият панел на форума поставя фокус върху човека и възхода на технологиите. Сред поканените за участие в него са Калин Димчев, Country Manager за България в „Майкрософт“, Петър Торнев, управляващ директор на Технологичния център на „Аксенчър“ в България, проф. Силвия Илиева, директор на институт GATE към СУ „Св. Климент Охридски“, Карел Крал, главен изпълнителен директор на „Електрохолд България“, доц. Владимир Божилов, заместник-декан на Физическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“, Димитър Цоцорков, председател на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“ и на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, д-р Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на „Сименс“ за България, Северна Македония и Украйна. Те ще говорят за развитието на изкуствения интелект, градовете на бъдещето, големите данни, алгоритмите, електричеството, космоса, виртуалната реалност.

Във втория панел сред поканените за участие са Девина Василева, сценарист, кинорежисьор и актриса, Александра Мечкова, изпълнителен директор на „Телерик Академия“, арх. Пламен Мирянов, управител на „Артекс проект“, Иван Лекушев, съосновател и изпълнителен директор на BGO Software, доц. Благой Бурдин от Института по електрохимия и енергийни системи към БАН.