неделя, 21 юли, 2024 година.

Във втория етап от инвестиционната си програма дървообработващата компания „Кастамону България“ АД в павелбанското село Горно Сахране ще модернизира производството и ще го направи по-ефективно. Това каза пред журналисти изпълнителният директор на фирмата „Чаатай Пийадеджи“ по време на представяне на дейността на предприятието. Предвидено е удвояване на производствения капацитет.

Фирмата „Кастамону България“ е установена в Горно Сахране през 2000 година. Това е втората чуждестранна инвестиция на международната компания „Кастамону Ентегре“, а предприятието е производител на плоскости от дървесни частици и ламинирани плоскости. Фабриката е разположена на площ от над 250 декара, а през последните години е направено изключително много по отношение на изпълнението на инвестиционната програма, свързана с реализиране на нови производствени мощности. Първият етап от програмата е завършен през 2019 година и е на стойност 100 милиона лева. Тази инвестиция подобри качеството на продуктите и модернизира производството, посочиха от компанията и отбелязаха, че от откриването на предприятието в България до момента са инвестирани общо 204 милиона лева. Фирмата предоставя сертифицирана продукция, която се произвежда в съответствие с европейските норми и стандарти и има много добре развита дистрибуторска мрежа на територията на страната – работи с едни от най-големите мебелни производители, както и с веригата магазини „Направи си сам“. Освен в страната, продукцията се реализира още в Северна Македония, Косово, Гърция и Кипър, изнася се до Мароко, Саудитска Арабия и Израел.

Изключителни приоритети за „Кастамону България“ са социалната отговорност и кадровият потенциал, а компанията работи усилено в посока подобряване на социалната си политика, подчерта изпълнителният директор. По време на представянето стана ясно, че фирмата подкрепя както своите служители, осигурявайки множество социални придобивки, така и различни инициативи на местната общност. Предприятието следва глобалните политики за устойчивост на Кастамону Ентегре, като осигурява контейнери за събиране на дървесина и ги изпраща до мебелни производители и други дървообработващи фирми. Използваната от компанията преработена дървесина за последните 5 години се равнява на 186 хиляди лева, а от 2020 година рециклираното количество се е увеличило с около 10 процента. Фирмата е спечелила и проект по Националния план за възстановяване и устойчивост по европейската програма „Подкрепа за преход към кръгова икономика в предприятията“, който ще спомогне за допълнително увеличаване на количеството рециклирани суровини, които се влагат в производството и за по-ефективното им включване в производствения процес.

Най-ценният актив на компанията е човешкият капитал, а огромно предизвикателство за компанията в Горно Сахране е липсата на работна ръка, посочи Чаатай Пийадеджи. По думите му в България има квалифицирани кадри, но те са концентрирани в столицата и не желаят да работят в региона. Фирмата има възможност за внос на работна ръка, но ръководството предпочита да работи с местни хора. „Това е техният дом, а ние сме като едно семейство“, каза той и изрази мнение, че липсата на млади и квалифицирани кадри е проблем не само в региона. „Кастамону България“ инвестира изключително в развитието на човешкия капитал като насърчава към обучения във висши учебни заведения, организираме постоянни фирмени обучения с цел повишаване на квалификацията. Компанията работи с Лесотехнически университет в София и ежегодно организира посещения на студенти, а от 2022 година е започнала глобалната стажантска програма TalenTree, която се реализира във всички подразделения на „Кастамону Ентегре“ и осигурява платен стаж за студенти от различни учебни заведения с цел привличане на млади и образовани кадри.

„Кастамону Ентегре“ е част от „Хайат Холдинг“, посочиха още от компанията. Основите на „Хайат Холдинг“ са положени през 1937 година със създаването на малък магазин за платове в Турция, в началото компанията е оперирала в текстилния сектор. Холдингът има над 17 хиляди служители и е глобален лидер в областите, в които оперира, с присъствие в 17 държави, притежаващ 67 компании, 49 търговски марки и 41 производствени мощности. „Кастамону Ентегре“ е създадена през 1969 година и от тогава оперира в сферата на дървообработващата промишленост. Има консолидиран оборот от 1,9 милиарда долара, производство в шест държави и експорт към над сто страни. Осигурява работа на над 7 500 служители, а производственият капацитет от дървесни плоскости е 6,5 милиона куб.м.

Компанията е реализирала инвестиции в България, Румъния, Италия, Босна и Херцеговина, Русия и Турция, а в САЩ притежава дружество, което осигурява доставки и осъществява логистични процеси. „Кастамону Ентегре“ заема пето място в света в дървообработващата индустрия и е сред трите най-големи производители в Европа. Осигурява 6 на сто от световното производство на ламинирани подови настилки. Усилията на „Кастамону Ентегре“ са насочени към устойчивото развитие и иновациите, а през 2020 година е сертифициран Центърът за научноизследователска и развойна дейност в Истанбул.

Представянето на дейността на „Кастамону България“ беше част от кампанията „Мебелите на България: Традиции и иновации“, организирана от Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост. Идеята и е да се покаже мащаба на сектора в България. Представена беше базата на предприятието, както и целият производствен процес.