понеделник, 22 юли, 2024 година.

Китайските власти разследват опасения за безопасността на храните при маслата за готвене, предаде Асошиейтед прес. Това се случва след изнесена информация от местни медии, разкриваща, че камиони, превозващи соево масло от голяма държавна компания, са били използвани и за превоз на въглища.

Докладът на държавния вестник „Бейджин Нюз“, установи, че е „публична тайна“ сред шофьорите на камиони, че цистерните не са били почиствани, след като са превозвали химикали, и директно са товарени с хранителни масла.

Компаниите, които се споменават, са „Чайна Грейн Ризървс Корпорейшън“, известна като „Синогрейн“ (China Grain Reserves Corporation – Sinograin), отговаряща за експлоатацията и управлението на резервите от зърно, масло за консумация и петрол, както и „Чайна Енерджи Инвестмънт Корпорейшън“ (China Energy Investment Corporation), една от компаниите за внос на въглища. И двете са пряко контролирани от правителството в Пекин.

Държавният съвет на Китай – органът, осъществяващ изпълнителната власт в страната, заяви днес, че сформира група за разследване със служители от Комисията за безопасност на храните, Бюрото за обществена безопасност и други министерства. „Предприятията в нарушение и съответните отговорни лица ще бъдат строго наказани съгласно закона“, се казва в съобщението, предаде държавната телевизия Си Си Ти Ви (CCTV).

Разследването на „Бейджин Нюз“ е проследило камион от северозападния китайски регион Нинся, който е превозил вид въглеводород, който се превръща в течно гориво. От Нинся камионът е пътувал до северен Тянцзин и след това е зареден със соево масло от „Синогрейн“, без да спира за почистване.

Въглеводородните продукти съдържат компоненти, които могат да доведат до отравяне, посочи експерт, цитиран в материала на държавната медия.

„Чайна Грейн Ризървс Корпорейшън“ заяви миналата седмица, че извършва одит след медийните твърдения.

През 2008 година много семейства в Китай преминаха към закупуване на вносни млека за кърмачета, след като беше установено, че китайска компания за млечни продукти „Санлу“ (Sanlu) прибавя във формулата си меламин – химикал, който причинява увреждане на бъбреците. Замърсеният млечен продукт тогава причини смъртта на шест бебета.