петък, 12 юли, 2024 година.

Владимир Малинов е запознал турските си колеги с решението на българското Народно събрание

Постигнато е неформално споразумение за възможността „Булгаргаз“ да предложи за прехвърляне част от правата по споразумението с „Боташ“ на трети страни. Това каза служебният министър на енергетиката Владимир Малинов по време на изслушване в парламента, предаде БТА. Той уточни, че това е договорено по време на среща, която се е провела по негова инициатива с турския министър Алпарслан Байрактар на 27 април 2024 г., в която са участвали представители на „Булгаргаз“ и турската енергийна компания „Боташ“.

В рамките на срещата Малинов е запознал турските си колеги с решението на българското Народно събрание и е изразил позиция относно необходимостта от предоговаряне на споразумението между двете компании и поради настъпилата значителна промяна на пазара на природен газ от периода на подписването му до момента на вземане на решението от българския парламент.

Двамата енергийни министри са възложили на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка с предоговарянето на споразумението.