понеделник, 15 април, 2024 година.

Министерството на земеделието на Мексико заяви, че предприема превантивни мерки за засилване на надзора и инспекциите на вноса на добитък от САЩ, след като там беше открит птичи грип при млекодайни говеда, съобщи Ройтерс.

Птичият грип досега е открит в млекодайни стада в пет щата на САЩ, според Министерството на земеделието на страната (USDA).

Мексико-американската комисия за превенция на болестта шап и други екзотични болести по животните (CPA) ще посети обори за добитък, за да вземе проби за лабораторен анализ, се казва в изявление на мексиканското министерство на земеделието.

Длъжностни лица от селскостопанската санитарна служба на Мексико „Сенасика“ (Senasica) също ще засилят наблюдението на добитъка, влизащ в страната, за всякакви признаци на респираторни проблеми, посочи земеделското министерство.

Мексико е основен пазар за говеждо месо и млечни продукти от САЩ.

Тексас и Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в понеделник съобщиха за втори случай на птичи грип при лице, имало контакт с млечни крави, за които се предполага, че са заразени с вируса, след случай през 2022 г. в Колорадо.

Птичият грип достигна нови кътчета на земното кълбо през последните години, разпространяван от диви птици. От 2022 г. 82 милиона пилета, пуйки и други птици в САЩ са били унищожени. Вирусът е фатален за домашните птици, но при бозайниците преминава леко.