сряда, 19 юни, 2024 година.

Предсрочните парламентарни избори във Франция са отрицателни за кредитния рейтинг на страната, предупреди рейтинговата агенция „Мудис“ (Moody’s), съобщава Ройтерс.

„Тези предсрочни избори увеличават рисковете за фискалната консолидация“, се посочва в изявление на „Мудис“, описвайки ги като „кредитно отрицателен“ за настоящия рейтинг Aa2 на Франция, който е с една степен над еквивалентните оценки на другите две водещи агенции – „Фич“ (Fitch) и „Стандарт енд Пуърс“ (S&P Global).

„Потенциалната политическа нестабилност е кредитен риск предвид предизвикателната фискална картина, която следващото правителство ще наследи“, се казва още в изявлението, като се посочва, че текущата „стабилна“ перспектива за кредитния рейтинг на Франция може да бъде намалена до „негативна“, ако показателите за дълга ѝ се влошат още повече.

„Отслабването на ангажимента за фискална консолидация също би увеличило кредитния натиск в посока надолу“, посочи още „Мудис“.

Предупреждението на кредитната агенция е факт, след като френският президент Еманюел Макрон насрочи шокиращи предсрочни законодателни избори за края на месеца след тежката загуба на гласуването за Европейския парламент през уикенда от крайнодясната партия на Марин льо Пен.

Неочакваното решение на Макрон, което се определя като силно рисковано за неговото политическо бъдеще, може да предаде голяма политическа власт на крайната десница и да отслаби значително неговото президентство три години преди края му.

Предсрочният парламентарен вот ще се проведе на 30 юни, по-малко от месец преди началото на Олимпийските игри в Париж, с втори тур на 7 юли.

Според проучване на IFOP за списание Paris Match, публикувано във вторник, 36% от анкетираните се надяват крайнодесният „Национален сбор“ на Марин льо Пен да спечели предстоящите избори. Запитани коя партия е най-вероятно да излезе като победител в гласуването в два тура, проведено на 30 юни и 7 юли, 60% от анкетираните посочва „Националния сбор“.

Междувременно „Мудис“ подчерта, че дълговото бреме на страната, което вече е над 110% от БВП, е по-високо в сравнение с други страни с подобен кредитен рейтинг и се е увеличило почти непрекъснато от 70-те години на миналия век насам поради постоянно големите структурни бюджетни дефицити.

По-рано този месец S&P Global понижи френския кредитен рейтинг поради същите опасения, а самата агенция „Мудис“ сигнализира какво ще я накара да последва примера:

„Перспективата, и в крайна сметка рейтингите, могат да се преместят в посока надолу, ако заключим, че влошаването на достъпността на дълга, измерваща лихвените плащания спрямо приходите и БВП, ще бъде значително по-голямо във Франция, отколкото в партньорите и със същия рейтинг“.