понеделник, 15 април, 2024 година.

Съвкупният ефект върху икономиката от дейността на модерната търговия в България през 2022 г. се изчислява на около 11,8 млрд. лева, което е ръст от около 21 на сто спрямо предходната година. Това съобщи на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в София главният икономист на Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов. Той представи резултатите от проучването „Роля и социално-икономически принос на модерната търговия в България“, изготвено от Института.

Директният ефект от доставени стоки и изпълнени услуги от български компании, както и доходът, който е постъпил в българските домакинства на наетите в сектора, е около 7,1 млрд. лева, а вторичният ефект, по оценка на Института, е за около 4,2 млрд. лева. Когато домакинствата на наетите потребяват своя доход, той отново влиза в икономиката, като се създава още един допълнителен ефект за около половин милиард лева, допълни икономистът.

Над 20 процента ръст в съвкупния ефект върху икономиката е забележителен, коментира Николай Вълканов, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия, който също участва в пресконференцията.

(следва)