сряда, 21 февруари, 2024 година.

Не би било в наш интерес да влизаме в постоянни търговски спорове, от това би пострадало европейското земеделие, предупреди днес заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис в изказване пред евродепутатите от комисията на Европейския парламент по земеделие.

Когато обмисляме защитни мерки срещу вноса на земеделски стоки в ЕС, те следва да почиват на данни, а не на убеждения, настоя той. По неговите думи всички предпазни мерки, които ЕС предприема срещу този внос, следва да отговарят на правилата на Световната търговска организация, защото иначе, ако бъдат оспорени, няма да може да бъдат защитени.

Войната, която Русия предприе срещу Украйна, се отрази на европейската икономика. Потреблението на хранителни стоки в ЕС е в застой. Европейските земеделци страдат от повишени цени, от наводнения и суша, от тях се очаква да имат съществен принос в прехода към чиста икономика, но световните проблеми имат нужда от световни решения, посочи Домбровскис.

Чуваме исканията им ясно, признаваме затрудненията им и има какво да направим. ЕК предложи още една година да не се прилагат изискванията за необработваемите площи в ЕС, както и да се запази безмитният внос от Украйна. Знаем отражението в някои държави от нарасналия украински внос, затова комисията направи съответните предложения, добави той.