четвъртък, 20 юни, 2024 година.

Не се очаква увеличение на цената на хляба, заяви служебният министърът на земеделието и храните Георги Тахов по време на откриването на Жътвена кампания 2024 край пловдивското село Златитрап. Той допълни, че прогнозните добиви на пшеница се очаква да бъдат стабилни тази година.

„Ако няма някакви климатични катаклизми, качеството на продуктите се очаква да бъде доста добро. По-скоро скок на цената на хляба на база очакваните добиви, които ще бъдат над 500 кг на декар, не се очаква. От гледна точка на цените, знаете много добре, че това са борсови цени. Това, което можем да направим ние през нашите регулаторни механизми, компенсаторните плащания към зърнопроизводителите и секторите на селското стопанство вървят регулярно и в срок. Зърнопроизводството е един от най-стабилните сектори, които допринасят за придадената стойност на нашата национална икономика“, коментира министърът на земеделието и храните. Той посочи, че българските зърнопроизводители изнасят продукцията си на чужди пазари, които обхващат над 30 държави.

Министър Тахов изрази надежда, че квотите за износ ще се запазят, като тази тема ще бъде дискутирана и на заседание на Съвета на министрите в Брюксел, което ще се проведе в края на този месец. „След две седмици предстои Съвет на министрите в Брюксел, на който аз ще участвам и се надявам тогава да получим отговор на този въпрос. Темите, по които ще настояваме, са общо взето в хипотезата да постигнем симбиоза, така че запазвайки нашата съпричастност към Украйна, да запазим и интересите на нашите производители и тяхната продукция от гледна точка на цени“, заяви министърът. Той допълни, че дискусиите по време на заседанието на Съвета на министрите в Брюксел ще касаят не само сферата на растениевъдството, но и сферата на животновъдството и като цяло селското стопанство на България.