понеделник, 15 април, 2024 година.

Германия трябва да обмисли разширяване на инфраструктурата си за велосипедисти с оглед на нарасналия брой електрически колелета по пътищата на страната. Това заяви германският министър на транспорта Фолкер Висинг, цитиран от ДПА.

„Имайки предвид все по-големия мащаб на електрификацията на велосипедите, ние се нуждаем от адекватна инфраструктура“, каза днес той в Брюксел на срещата на транспортните министри.

Велосипедните пътеки и местата за паркиране за велосипеди са сред транспортната инфраструктура, която трябва да бъде разширена, според Висинг.

Германският министър, който е член на ориентираната към свободния пазар германска партия „Свободни демократи“, заяви също, че е важно да се работи за развитие на железопътния транспорт.

Висинг подчерта също, че младите хора ще продължат да взимат книжки и автомобилите ще продължат да бъдат използвани и в бъдеще.

Той отбеляза, че автомобилите по пътищата трябва да изпускат по-малко парниковите емисии в краткосрочен план и призова още веднъж за по-голямо внимание в бъдеще върху електрическите горива, а не само върху електрическите автомобили с батерии.

Чрез използването на е-горивата или синтетични горива, произведени по по-екологичен начин, традиционните бензинови, дизелови и с двигатели с вътрешно горене биха могли теоретично да работят по-климатично неутрален начин.

Е-горивата (те се произвеждат посредством синтезиране на уловени въглеродни емисии и водород с помощта на електричество, бел. ред.)) за автомобили са критикувани, тъй като според експертите този вид горива са относително енергоемки за производство и ще са необходими с по-голяма спешност в морския транспорт и авиационната промишленост.

„Нуждаем се от тези горива“, заяви Висинг, отбелязвайки, че Германия ще организира международна конференция за „електрическите горива“ по-късно тази година.

„Нуждаем се от разнообразие при задвижващите системи, за да постигнем по-бърз напредък в декарбонизацията на транспорта“, каза той.