вторник, 16 юли, 2024 година.

Руският клон на нидерландската група за производство на бои „АкцоНобел“ (AkzoNobel) се разраства, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., въпреки че мултинационалната компания публично твърди, че до голяма степен се е изтеглила от Русия. През последните две години „АкцоНобел“ е платила на Кремъл данък върху печалбата, равняващ се на приблизително 16 млн. евро, съобщава нидерландският всекидневник Ен Ер Се (NRC) въз основа на годишните отчети на трите руски дъщерни дружества на компанията.

Оборотът на руските дъщерни дружества е нараснал с 8 процента през миналата година след 3-процентов спад през 2022 г. Нетната печалба за миналата година възлиза на над 37 млн. евро. Руските дъщерни дружества са изцяло собственост на компанията майка „АкцоНобел“, базирана в Амстердам, въпреки че не са изплащали дивиденти от 2022 г. насам.

Говорител на „АкцоНобел“ заявява пред Ен Ер Се, че дейностите в Русия наистина са били намалени наполовина, но „обемите на останалите части са се увеличили противно на очакванията“. Говорителят посочва още, че дружествата са законово задължени да плащат данъци в страните, в които извършват дейност. „Алтернативата, ако дадена компания не го прави, е, че тя може да бъде национализирана от Русия“.

Резултатите противоречат на официалното изявление на „АкцоНобел“, че след руската инвазия в Украйна „значителна част“ от дейностите й в Русия ще бъдат преустановени. Финансовият директор Маартен де Врийс все пак заяви през февруари при представянето на годишните резултати, че „бизнесът в Русия е намалял наполовина“. В отговор на въпрос на изданието говорителят на „АкцоНобел“ поддържа тезата, че бизнесът на компанията в Русия е бил намален наполовина, но все пак казва, че „обемите на останалите части са се повишили спрямо очакванията“.

Според разследването на Ен Ер Се данните от руските митници показват, че дъщерните дружества на „АкцоНобел“ в страната биха могли да нараснат, тъй като компанията продължава да доставя големи количества суровини за бои и покрития от чужбина. До края на миналата година мултинационалната компания е изпратила в Русия почти 2 млн. килограма от тези суровини от клоновете си в Швеция, Виетнам и Турция.

„АкцоНобел“ твърди, че от април 2022 г. руските дъщерни дружества извършват дейност само „на местно ниво“.

Вестникът е получил митническата информация чрез две платформи, които събират глобални данни за вноса и износа – ImportGenius и Sayari. „АкцоНобел“ заявява, че постепенно е преустановила вътрешните доставки от началото на тази година, а от май твърди, че ги е спряла напълно.

Мултинационалната компания за производство на бои не е първата, която е критикувана за това, че продължава да развива дейност в Русия, докато твърди обратното. Пивоварната „Хайнекен“ (Heineken) пусна нови продукти на руския пазар въпреки обещанията да го напусне, а компанията за потребителски стоки „Юнилевър“ (Unilever) получи 200 млн. евро под формата на лицензионни такси от руското си дъщерно дружество в противоречие с обещанията си, се казва в статията.