вторник, 23 април, 2024 година.

Египетският износ би могъл да е по-конкурентоспособен и да нарасне след обезценяването на местната валута, посочват експерти, цитирани от в. „Ал Ахрам“. През март стойността й падна от 30,9 на 47 лири за долар, след като Централната банка на Египет освободи курса. Стъпката е част от програма за икономически реформи срещу която Международния валутен фонд се съгласи да отпусне и увеличи финансовата подкрепа за северноафриканската държава.

През 2023 г. Египет е изнесъл стоки на обща стойност 35,631 милиарда долара, според данни на Министерството на търговията и индустрията. Износът на строителни материали, храна и земеделски продукти съставлява 49 процента или 17,4 милиарда, като през 2024 г. съотношението се запазва.

„Скорошното освобождаване на курса на египетската лира има положителен ефект върху строителния сектор в краткосрочен план“, казва за „Ал Ахрам“ Уалид Гамал Елдин, който е председател на Експертния съвет на строителната, металургичната промишленост и производителите на огнеупорни материали. По-голямата част от секторите в строителството разчитат на вътрешния пазар за между 60 и 70 процента от необходимите и компоненти, което увеличава конкурентоспособността им в глобален мащаб.

Строителните материали заемат първо място в египетския износ през януари т.г. с 624 милиона долара. Този сегмент е нараснал с 26 процента през 2023 г., достигайки 8,8 милиарда долара.

Гамал Елдин очаква, че износителите ще намалят цените на продуктите си, за да заемат по-добри позиции на международния пазар. „Те ще използват поскъпването на долара спрямо лирата при ценообразуването през настоящата година“, смята той.

Заместник-председателят на Съвета за земеделски износ Хешам ел Нагар очаква износът на земеделска продукция да се увеличи над три пъти до 2030 г. Неговата прогноза е, че износът на цитрусови плодове ще нарасне с между 25 и 30 процента през следващите два месеца, а по-късно през годината ще има скок и на износа на грозде.

„Предстоящият експортен сезон, който започва през декември, се очаква да бъде по-доходоносен от настоящия, благодарение на предимствата, произтичащи от девалвацията на местната валута спрямо долара“, отбелязва експертът.

По думите му заради неотдавнашната нестабилност и необузданите спекулации с долара на черния пазар, фермерите е трябвало да се справят с по-високи цените на торовете, пестицидите и опаковъчните материали наред с 30-процентно увеличение на заплатите на работниците на всеки шест месеца. Цената на един акър с портокалови насаждения, например, е скочила от 45000 на 100000 египетски лири през последните две години.

Местните земеделци ще могат да се възползват и от новата морска Ро-Ро линия Триест-Дамиета, която, според плановете, ще започне да функционира през октомври. Ел Нагар се надява, че между италианското и египетското пристанища ще се извършват три редовни курса седмично.

„Обезценяването на лирата е възможност за увеличаване на износа на хранителни стоки с не по-малко от 20 процента през тази година“, заявява бившият ръководител на Съвета за износ на хранителни стоки Алаа ел Бахи. През миналата година износът в този сектор е за общо пет милиарда долара.

Повечето суровини за хранителната промишленост са налични в Египет, което намалява зависимостта от долара. Стабилността на обменния курс е един от най-важните фактори за успешен износ, тъй като позволява точно калкулиране на разходите и образуване на конкурентна цена, добавя Ел Бахи.